www.archive-se.com » SE » P » PARKENZOO.SE

Total: 488

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Sumatratiger - Djurpark - Parken Zoo
    Ofta lämnar sönerna sin mamma lite tidigare än döttrarna Under första året dör generellt en tredjedel av ungarna av katastrofer bränder översvämningar eller av att de blir dödade av andra djur eller människor På Parken Zoo arbetar vi hårt med att bevara Sumatratigern Förutom att föda upp dem samlar vi in pengar för att finansiera bevarandeprojekt på Sumatra och informera om tigerns situation Tigern är världens största kattdjur Av de tidigare åtta tigerraserna finns idag endast fem kvar sibirisk tiger Panthera tigris altaica Sumatratiger Panthera tigris sumatrae indokinesisk tiger Panthera tigris corbetti sydkinesisk tiger Panthera tigris amoyensis och bengalisk tiger Panthera tigris tigris De lever alla i olika delar av Asien De tidigare åtta tigerraserna fanns förr i stora sammanhängande områden i främst östra och södra Asien En underart den kaspiska tigern fanns västerut ända till områdena kring Kaspiska havet Hur många individer det fanns av de olika tigerraserna vet man däremot inte ANTAL TIGRAR Idag har tre av tigerraserna utrotats av människan Dessa är balitigern Panthera tigris balica som försvann på 1940 talet den kaspiska tigern Panthera tigris virgata som dog ut på 1970 talet och javatigern Panthera tigis sondaica som man såg sista gången på 1980 talet Av de övriga fem raserna finns idag kvar 400 450 sibiriska tigrar Panthera tigris altaica 950 1150 indokinesiska tigrar Panthera tigris corbetti 10 20 sydkinesiska tigrar Panthera tigris amoyensis 200 250 sumatratigrar Panthera tigris sumatrae och 1850 2000 bengaliska tigrar Panthera tigris tigris Alltså inte fler än ungefär 3500 tigrar i hela världen Vid en inventering av den sydkinesiska tigern hösten 2002 fann man inte ett enda spåravtryck av tiger Det är osäkert om några sydkinesiska tigrar över huvud taget finns kvar Finns inga kvar har hälften av världens åtta tigerunderarter utrotats sedan slutet av 1930 talet HOT MOT TIGERN Sumatratiger
    http://parkenzoo.se/djuren/asien/sumatratiger/ (2012-05-19)


  • Surikat - Djurpark - Parken Zoo
    kolonier har underjordiska hålor och är barnvakt åt andras ungar när föräldrarna är ute på dagarna och jagar mat Födan består till 90 procent av insekter Surikaterna har också ett vaktsystem där en håller utkik vid fara och varnar de andra flockmedlemmarna De första surikatungarna på Parken Zoo föddes 2004 och finns fortfarande kvar i gruppen Viverriderna dit alla mungoarter hör är oftast nattaktiva och ensamlevande små rovdjur Surikaterna och sebramangustrarna tillhör de få undantagen Surikaten lever istället i kolonier på upp till 30 individer i den sydafrikanska Kalahariöknen De äter insekter skorpioner ödlor och andra smådjur som de tillsammans jagar under dagen Efter jakten återvänder de till sina underjordiska hålor Där söker de skydd och där har de sina ungar Ungarna ses efter av någon flockmedlem när föräldrarna är borta Djuren har ett väl utvecklat vaktsystem mot rovdjursangrepp En eller flera gruppmedlemmar står på vakt på en hög utkikspunkt Vid fara varnar vakten med höga rop så gruppens medlemmar kan söka skydd Parken Zoos första surikatungar föddes 2004 och finns kvar i gruppen Surikat Suricata suricatta Storlek 50 cm Vikt 900 gram Föda Insekter skorpioner och ödlor Dräktig 75 dygn Antal ungar 4 5 st Livslängd 10 år Biotop
    http://parkenzoo.se/djuren/afrika/surikat/ (2012-05-19)

  • Svarthövdad dödskalleapa - Djurpark - Parken Zoo
    arter som lever i Sydamerika De kan bli 23 37 cm långa och dessutom har de en svans som kan bli upp till 45 cm lång Många känner direkt igen apan eftersom Pippi Långstrump hade en tam dödskalleapa Herr Nilsson De är också kända för att vara mycket nyfikna och livliga De har också den största hjärnan i förhållande till sin kropp Till och med större än människans Aporna lever i flockar på 30 40 individer Kärnan i flocken är en grupp närbesläktade honor till exempel några systrar med sina döttrar Till flocken hör också en hangrupp I naturen är hongruppen dominant över hangruppen men det finns också en hierarki mellan honorna och en hierarki mellan hanarna När hanarna blir 4 5 år lämnar en grupp på 2 4 individer sin födelsegrupp och ger sig ut för att hitta en egen flock med honor de kan slå sig samman med Honorna får en unge i taget och den stannar med mamman i upp till ett år Därefter lever den kvar i flocken under många år ibland hela livet om det är en hona Den svarthövdade dödskalleapan som lever i Parken Zoo finns ursprungligen i sydvästra Brasilien södra Peru samt i Bolivia De lever i olika typer av regnskog mangroveträsk och torrskog De äter frukt och insekter men också nötter ägg knoppar och mindre däggdjur Den svarthövdade dödskalleapan är utrotningshotad och Parken Zoo arbetar aktivt med bevarandearbete på dödskalleaporna De är hotade på grund av att människan förstör deras livsmiljö men också för att man dödar deras mat insekterna med insektsgift Förutom att aporna inte har något att äta dör de av förgiftning Parken Zoo har också som första djurpark i världen startat ett forskningsprogram där vi tar reda på vilka beteenden aporna har kvar efter många generationer i fångenskap och
    http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/svarthovdad-dodskalleapa/ (2012-05-19)

  • Sydlig pudu - Djurpark - Parken Zoo
    först och flyr sedan i sicksack Parken Zoo har en aktiv roll i bevarandeprojektet på sydlig pudu vars livsmiljö hotas av människan Ingår i EEP Pudun är världens minsta hjort med en mankhöjd på 40 cm och en vikt på drygt 10 kg När de föds väger de runt ett kilo alltså som ett mjölkpaket De är rödbruna till färgen men kiden föds prickiga Den prickiga färgen är ett bra kamouflage när ungen ligger och trycker i vegetationen Det finns två arter av pudu sydlig pudu och nordlig pudu Den sydliga pudun lever på upp till 1700 meters höjd på Andernas bergssluttningar i södra Chile samt ett litet område i Argentina I dessa bergsskogar är det hög luftfuktighet och det kan bli flera minusgrader på nätterna Pudun är selektiv gräsätare vilket innebär att de betar inte bara gräs utan plockar också åt sig olika örter blad bark skott och frukter som de tycker om En pudu klarar sig långa perioder utan att dricka eftersom de får i sig tillräckligt med vätska genom födan Pudun blir könsmogen redan vid 1 2 upp till 1 års ålder De är dräktiga i 7 månader Som hos de flest hjortdjur föds bara en unge i taget När det inte är parningstid lever pudun helst själv Det är lite ovanligt eftersom de flesta hjortdjur annars lever i flock Om en pudu blir hotad skäller den till för att varna och sedan flyr den i sicksack Eftersom de är så små har de inga problem att ta sig fram i tät vegetation Djuren har också mycket bra balans och kan klättra på trädstammar som inte är för höga De formar gångsystem inne i vegetationen något som också gör det svårare för rovdjur att få tag på dem Pudun är utrotningshotad beroende på att människan flyttar in
    http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/sydlig-pudu/ (2012-05-19)

  • Tamandua
    Ingår i EEP Utrotningshot Livskraftig LC Allmänt Även om tamanduan har ett stort utbredningsområde så är den ovanlig att få syn på Individerna lever långt ifrån varandra och de är skygga Lättast är det att hitta dem på natten Då går man ut i skogen och lyssnar efter nedfallande jord och skräp Hör man det är det troligen en tamandua som håller på att riva upp ett termitbo Myror och termiter är nämligen i stort sett det enda en tamandua äter Den har inga tänder utan slickar i sig insekterna som krossas i magen Tamanduorna utgör tillsammans med bältdjur och sengångare gruppen Xenathra som är väldigt avlägset släkt med andra däggdjur Tamanduorna lever i många olika typer av natur från regnskog till savann men de är beroende av bobyggande termiter eller myror i hela sitt utbredningsområde De är främst aktiva på natten men kan även vara vakna och ute och söka föda på dagen De sover gärna i ihåliga träd När de söker föda så använder de dels sitt minne och dels sitt välutvecklade luktsinne De minns var det finns termitbon och även när de besökte det senast Synen är dock dålig Familjeliv Tamanduorna är ensamlevande utom när honan har en unge Ungen stannar med mamman i många månader och under den tiden lär den sig hur den ska hitta och riva upp termitbon Honan bär ungen på ryggen där den håller sig fast i hennes päls När tamanduor parar sig ser det ut som om de slåss Antagligen luktar sig hanen fram till en brunstig hona Han följer efter henne en kort stund innan parning sker Detta kan upprepas några gånger men efter en liten stund går de åt var sitt håll Hot mot tamanduan Tamanduan har ett stort utbredningsområde men den är ovanligt förekommande Den dödas ofta när
    http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/Tamandua/ (2012-05-19)

  • Trädleopard
    de stora kattdjuren Den kan också ryta som de stora kattdjuren kan Deras pupiller blir aldrig helt runda som de stora katternas kan bli men de blir inte heller till slitsar som de små katternas pupiller Trädleopardernas tänder har till skillnad från andra kattarters utvecklats från den sabeltandade katten Smilodon som levde för flera tiotusentals år sedan Trädleoparderna har de längsta huggtänderna i förhållande till kroppen av alla kattdjur De kan också gapa störst av alla katter De är fantastiska klättrare och har en lång svans den längsta av alla kattarter som de använder för att hålla balansen när de springer i träden De kan utan problem klättra ned ur träd med huvudet först eller klättra på undersidan av grenar Trädleoparder är dessutom utmärkta simmare De jagar bland annat trädlevande djur såsom gibbonapor makaker ekorrar och fåglar men också djur som lever på marken såsom hjortar piggsvin och grisar De tar även fisk De anfaller ofta sitt byte genom att falla ned på det från en trädgren Tack vare denna jaktteknik kan den döda byten som är större än vad den skulle ha klarat vid markjakt Man vet mycket lite om hur trädleoparder lever i naturen Den är dock aktiv både under dagtid och nattid Familjeliv Ute i naturen träffas hane och hona bara när det är parningstid I djurparker kan de dock leva ihop hela tiden Hanen blir nästa dubblet så stor som honan Det är den största könsskillnaden mellan könen hos alla kattdjur Honan föder 1 5 blinda och hjälplösa ungar De får ögon vid 10 dagars ålder och de blir självständiga när de är ungefär 10 månader Trädleoparder blir könsmogna vid ca 2 års ålder En hona kan få en kull ungar varje år Hot mot trädleoparden Beroende på att trädleoparden lever i så otillgängliga områden har
    http://parkenzoo.se/djuren/asien/Tradleopard/ (2012-05-19)

  • tvåfärgad tamarin, saguins bicolor, parken zoo, djurpark, utrotningshotad, bevarandeprojekt
    av skogen Eftersom regnskogen där de lever är tät och snårig håller de ihop gruppen genom att prata och vissla till varandra hela tiden De låter nästan som små fåglar som sjunger De är ovanliga i djurparker på grund av att de är så svårskötta På fötter och händer har de små korta klor Andra apor har naglar DEssa klor gör att de får bra grepp om barken på träd när de klättrar Det kan vara bra när man är en liten apa eftersom många rovdjur tar byten i tamarinernas storlek Deras naturliga fiender är ormar ozeloter och andra små katter samt rovfåglar Familjeliv De tvåfärgade tamarinerna lever i fasta par vilket är ovanligt bland däggdjur Mamman föder vanligtvis tvillingar och dessa bärs sedan av pappan och äldre syskon Mamman tar bara ungarna när de ska dia Att de gör så här beror på att ungarna är så stora när de föds att det skulle bli för krävande för mamman att både producera mjölk och bära dem Dessutom får de äldre syskonen vara med och öva och blir på så sätt bättre föräldrar när de själva väl får barn Gruppen består av upp till 15 individer som då alltså alltid är ett föräldrapar och alla deras ungar Ungarna stannar med föräldrarna långt efter att de blivit könsmogna och flyttar först ut från familjen när de fått tillräckligt med erfarenhet att ta hand om små ungar Hot mot den tvåfärgade tamarinen Den tvåfärgade tamarinen har ett av de minsta utbredningsområdena hos någon apa och det sammanfaller dessutom med en stor stad I och runt staden Manus finns många små isolerade grupper tamariner som inte har någon framtid om inget görs De blir ofta dödade av bilar när de försöker hitta nya hemområden och partners Man hugger också ned regnskogen där de
    http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/Tvafargad-tamarin/ (2012-05-19)

  • Visayavårtsvin - Djurpark - Parken Zoo
    vara 23 cm lång under parningssäsong Detta är unikt bland vilda svin Suggorna har endast tre par spenar en ovanlig egenskap som de delar med endast en annan liten grisart nämligen pygmésvinet Familjeliv Visayavårtsvinet lever i familjegrupper på 4 5 individer De här grisarna får relativt få ungar oftast endast 1 3 stycken åt gången De föds under den torra perioden i januari mars Ungarna växer ovanligt långsamt för att vara en grisart HOT MOT VISAYAVÅRTSVINET Visayavårtsvinet är klassad som akut utrotningshotad Man vet inte med säkerhet hur många djur som finns kvar i nature men det är inte mer än något hundratal De största hoten är att grisarnas livsmiljö försvinner samt jakt Eftersom de växer långsamt och får få ungar är de extra känsliga Den huvudsakliga anledningen till att deras livsmiljö förstörs är att landlösa bönder röjer tillfällig mark för att odla på Man bränner ofta marken som odlingsförberedelse och grisarna bränns ihjäl Skogarna där grisarna lever och hittar sin mat huggs också ned Man jagar dessutom grisarna då man anser att de är skadedjur som går in på böndernas åkrar och förstör grödorna Marken som röjs för odling blir obrukbar efter några år och kvar blir endast ett torrt område där varken människor eller grisar längre kan leva Politiska orolighter ekonomiska svårigheter samt den låga prioritet bevarandefrågor har angående visaya vårtsvin bidrar också till att djuren är en av de mest akut utrotningshotade grisarter idag Parken Zoo och visaya vårtsvinen Bevarandeprogrammet för visaya vårtsvin startade 1991 Det långsiktiga målet är att reintroducera i de områden där den ursprungligen fanns Två uppfödningsstationer och räddningsstationer har etablerats på ön Negros i Filippinerna I juni 2001 fanns 41 djur på dessa uppfödningsstationer Bevarandeprogrammet är även involverat i forskning för att öka kunskapen om dessa dåligt undersökta grisar Man arbetar också hårt
    http://parkenzoo.se/djuren/asien/visaya-vartsvin/ (2012-05-19)